Příprava laku před zimou

28. 08. 2021, 14:48

Jak připravit auto na zimu? Jak ochránit lak? A proč je to tak důležité? Odpovědi na tuto otázku se dozvíte v následujícím článku.

Ochrana vozu před vlivem zimního období.
V zimě, kdy je automobil vystaven extrémním podmínkám, jako jsou mrazivé teploty, posypová sůl a další silniční nečistoty, je více než kdy jindy důležité ochránít nejen lak vozu. Pokud je samotný lak ošetřen kvalitním voskem, silniční nečistoty a kontamináty lze jednodušeji odstranit mnohdy i jen oplachem vodou a bez námahy. Díky ochraně laku získáme prevenci před korozí a navíc má lak zářivý lesk.

Připrava laku.
Jako vždy je potřeba nejprve automobil důkladně umýt, usušit a dalším neméně důležitým krokem je dekontaminace laku.
Ale pěkně od začátku.
Jak správně umýt auto jsme si již psali v tomto článku s titulkem "jak správně a důkladně umýt automobil". Rovnou se tedy vrhneme ve zkratce na dekontaminaci. V první řadě zbavíme lak zbytků asfaltu, polétavé rzi a pak lak vyčístíme pomoci claye.
Před aplikací vosku můžeme lak vyleštit, pokud jsou na laku defekty a také odmastit, pokud chceme docílit toho, aby vosk zůstal na voze co nejdelší dobu, ideálně celou zimu.

Jaký vosk vybrat?
Máme dva druhy vosku. Přírodní nebo uměle vytvořený, tedy většinou karnaubský, "umělý" vosk nazýváme syntetickým voskem. Každý z vosků má své výhody a nevýhody. Jelikož syntetický vosk má vyšší schopnost odolat extrémním teplotám, je odolnější vůči chemikáliím a naváže s lakem pevnou vazbu, která vydrží až 6 měsíců, v zimním období je rozhodně lepší sáhnout po syntetickém vosku nebo vosku s příměsí Oxidu křemíku.. K tomuto účelu doporučujeme jeden z nejlepších z tvrdých vosků Ceramic Wax od Bad Boys.
Takto lze docílit jedinečného zářivého lesku a zároveň vysoké ochrany laku v zimě.

Ostatní díly.
V exteriéru vozdila se nacházejí další díly, které je potřeba také ochránit. Zejména plastové a gumové části, ale také ochrana oken v zimním období může usnadnit škrabání námrazy z čelního skla.
Na plasty a pryž zkusme vybrat jeden produkt, který lze použít na obdobné materiály a aplikace je velice snadná. Tyto produkty najdete zde.
Na skla můžeme aplikovat buď některou keramiku nebo sealant. Výběr je velký!


Následná údržba takto ochráněného vozu bude snadná. Lak vozu nebude přes zimu tolik trpět a navíc si udržíte vysoký lesk po celou dobu.
K údržbě laku pak doporučujeme použít detailer s příměsí vosku nebo sealantu. Vždy vybírejte detailer podle toho, jakou příměs obsahuje, takže detailer s karnaubským voskem se nebude hodit na syntetický vosk na vašem voze. Pokud jste tedy na lak aplikovali syntetický vosk, vybírejte mezi detailery s příměsí syntetiky nebo prostě podle výrobce vosku.

Komentáře1

15. 10. 2021, 23:25:58
Adam - odpovědět
Zakoupen SOFT Fusso tak uvidíme. Celkem s tím byla práce, tak snad se to vyplatí.

Pro základní funkce, příjemné nakupování, analytické účely a případně i pro reklamní účely využíváme soubory cookies.

Souhlasím
Nastavení
Nesouhlasím