Jak správně a důkladně umýt auto

14. 12. 2019, 21:55

O tom, že je udržované a čistě umyté auto vizitkou každého řidiče, asi není třeba polemizovat. V dnešní době máme mnoho možností, jak toho dosáhnout.

Jak správně umýt automobil

Nedá se přesně říci, jestli je údržba vozu horší v letních měsících anebo v zimě. Z letních výletů si přivezeme spoustu prachu a pylu a v zimním období bojujeme se solí a blátem. Dříve byla běžnou součástí péče o automobil pravidelná návštěva myčky.

V současné době už od tohoto způsobu mnoho řidičů upouští. Mycí linka totiž dovede na laku našeho vozu udělat pěknou paseku. A nemusí to být jen automatická linka, ale i ruční mytí kartáčem v dnes tak rozšířených mycích boxech. Bezkontaktním mytím v těchto samoobslužných myčkách lak prostě důkladně neumyjete a použitím tamějšího kartáče můžete na laku vozu způsobit více škody než užitku. Proč? V kartáči mohly po předchozím návštěvníkovi zůstat nejrůznější hrubé částečky a zbytky nečistot, kterými Vy pak budete “brousit” povrch laku. Použití těchto kartáčů tedy nedoporučujeme, když už, zkuste si s sebou vzít mycí rukavici nebo houbu. Takovéto vhodné mycí rukavice u nás na e-shopu najdete zde. Doporučujeme mycí rukavici OneWax vyrobenou ze syntetických mikrovláken nebo mycí houbu z téhož materiálu od Liquid Elements. Musím říci, že konkrétně tuto mycí houbu jsem si velmi oblíbil.

Raději tedy nebudeme riskovat a pokud máme tu možnost, kde vůz umýt a samozřejmě máme přístup k vodě, poradíme si sami. Nejprve je nutné zbavit lak hrubých nečistot bezdotykovým mytím. Pokud bychom v této fázi použili houbu nebo mycí rukavici, fungovaly by spíše jako brusný papír. Není nutné mít extra vybavení, výkonnou “wapku”, docela postačí zahradní hadice. Samotná voda by ale nestačila, jelikož bychom neodstranili ty opravdu silné nečistoty. Použití těch správně zvolených přípravků naopak důležité je.

Před začátkem hlavního mytí je tedy ještě zapotřebí některá místa podrobit předmytí.

Na zamaštěné povrchy je dobré použít specializovaný výrobek Liquid Elements Decon One, který lak snadno zbaví mastnoty i s nanesenou špínou. Tento čistič si s lehkostí poradí snad s čímkoliv a to i s polétavou rzí nebo zbytky asfaltu. Velice univerzální přípravek nesmí chybět v žádné garáži :)

Použijeme následně některý z přípravků, který nám vytvoří aktivní pěnu. Pomocí napěňovače v kombinaci s tlakovým zařízením nebo zahradní hadicí, vytvoříme na povrchu laku pěnu, která smyje nečistoty a připraví nám lak na ruční mytí, které po tomto kroku bude mnohem snažší. Ideálním přípravkem pro vytvoření bohaté pěny je aktivní pěna Magifoam od Autobrite nebo silnější Master Wash od Ultracoat.

Co dělat, pokud nemáte “wapku”? Máme řešení v tomto napěňovači od Chemical Guys, který stačí napojit na zahradní hadici a vytvoří vám bohatou a hustou pěnu.

Nanesená pěna po chvilce působení zbaví lak prvních nečistot. Následně vůz opláchněte proudem vody a zbavíme jej všech zbytků pěny.

Pak se konečně můžete pustit do hlavního mytí.

DŮLEŽITÁ INFORMACE – vůz vždy umývejte rovnými tahy shora dolů a zepředu dozadu. Klasické krouživé pohyby jsou nevhodné z důvodu možného poškrábání laku. I nepatrné odřeniny jsou v kruhové podobě více viditelné.

Jak tedy na hlavní mytí?

Nachystejte si kbelík s vodou, ve které rozmícháte pěnivý autošampon. Jestliže chcete mít skutečně dokonalý a rychlý efekt, pak uvažujte o použití autošamponu Meguiar's Ultimate Wash & Wax nebo Gyeon Bathe+ s příměsí oxidu křemičitého.

Pokud máte po umytí vozu v úmyslu jej i navoskovat nebo mu dopřát jinou ochranu, použijte jen čistý šampon bez jakýchkoliv přísad.
Zde doporučíme "obyčejný" šampon OneWax Just Clean nebo dekontaminační šampon Ultracoat Shampoo+.

Zajímavou a snad i nezbytnou „vychytávkou“ je umístění odkalovače na dno kbelíku.

Při máchání mycí rukavice či houby zachytí tato vložka mechanické nečistoty a vy tak eliminujete poškrábání laku.

Doporučujeme použít metodu více kbelíků. V jednom kbelíku budete mít namíchaný roztok s autošamponem a ve druhém bude jen čistá voda, která bude mít za úkol dokonale zbavit mycí rukavici již sytých nečistot.

NÁŠ TIP - zkuste do mycího vědra také přidat univerzální čistič nebo voskové aditivum a vytvořit si tak ultimátní mycí roztok. Dobře se nám osvědčila kombinace od Autobrite: autošampon Purple Velvet, čistič Citrus Wash a vosk Top Gloss. Všechny tyto zmíněné přípravky můžete použít i v napěňovači společně s aktivní pěnou Superfoam. Zaručujeme vám ohromující výsledky již v této fázi mytí (předmytí).

Konečnou fází bude sušení. Rozhodně zapomeňte na klasický ručník a jiné textílie. Pro dokonalý efekt je nejvhodnější speciálně vyrobený a extrémně savý ručník s vysokou gramáží mikrovláken. Samotné sušení je neméně důležitou částí v celém procesu mytí. Je třeba vůz zbavit všech zbytků vody, aby na laku nezůstaly zaschlé skvrny. Sušení ručníkem provádíme dlouhými a souvislým tahy směrem shora dolů.

POZOR - pokud při sušení narazíte na nějakou nečistotu, na kterou jste při mytí zapomněli, nesnažte se této nečistoty zbavit pomocí sušícího ručníku. Znečištěné místo zkuste ještě jednou řádně umýt pomocí jakéhokoliv přípravku k tomu určeném v závislosti na povaze nečistoty.

Kdo chce jít ještě o kousek dál a dovést svou práci k dokonalosti, může laku dopřát ochrannou vrstvu použitím některých z vosků, sealantů anebo keramiky.

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Pro základní funkce, příjemné nakupování, analytické účely a případně i pro reklamní účely využíváme soubory cookies.

Souhlasím
Nastavení
Nesouhlasím