Mytí kol a péče o pneumatiky

13. 06. 2021, 21:43

Kola dělají auto, to je všeobecně známé rčení, ale má se na mysli určitě kola čistá. Jak se tedy starat o kola docílit toho, aby kola disky vydržely v perfektní kondici co nejdelší dobu? Postup a rady najdete v pár odstavcích níže.

V první řadě je potřeba kola umýt a zbavit všech nečistot. Vše samozřejmě zcela bezpečně a bez rizika poškrábání nebo znehodnocení povrchové úpravy disku. k tomuto účelu doporučujeme použít některý z čističů, které zároveň důkladně odstraní brzdový prach Většina takovýchto produktů reaguje tak, že při kzabarvuje do fialova při kontaktu s železitými částicemi. Brzdový prach pak půjde snadno dolů. U více znečištěných disků pomůžeme odstranit nečistoty mechanicky pomocí kartáče nebo štětce.

Po umytí kol můžeme kola dekontaminovat od zbytků lepidla nebo asfaltu. Opět k tomu použijeme přípravky k danému účelu.

Abychom takto čistá kola udrželi co nejdéle v tomto čistém stavu, je potřeba kola ochránit. Na výběr máme ze tří možností. Nejsnažším způsobem je rychlo-aplikační sealant. Takovýto sealant je velice snadný na použití, v podstatě stačí nastříkat na disk a setřít nebo opláchnout. Nevýhodou je krátka doba ochrany, v řádech několika týdnů. Lepším způsobem je vosk. Tak jako na laku automobilu i vosk určený na kola vytvoří na povrchu ochrannou vrstvu, která odpuzuje vodu a nečistoty. Jedná se o speciální vosky s vyšší teplotní odolností. Zde je doba účinku delší a to již několik měsíců. Nejúčinněnjší ochranou je keramický povlak. Nanopovlak vytvoří na povrchu souvislou ochrannou vrstvu, která disk ochrání i na několik let. Takto ochráněný disk je v bezpečí před brzdovýn prachem a dalšími nečistotmi. Údržba takto ochráněného kola je pak velice snadná. Keramický povlak má totiž samočistící účinky, odpuzuje vodu a nečistoty a brzdový prach má menší tendenci ulpět na povrchu kola.

U pneuamtik je to jendodušší, stačí je vyčistit a následně použít impregnaci, která opět pneumatiky ochrání, ale hlavně jim dodá sytý černý vzhled. Výsledný finiš může být matný nebo lesklý, záleží na výrobku, který si vyberete.

U nás na prodejně v Pardubicích nebo zde na eshopu máme spoustu přípravků k odstranění nečistot a následné péče a údžby disků kol. A pokud náhodou chcete rovnou i nová kola, tak ty máme také :) Na našem eshopu www.jrkola.cz najdete kompletní sortiment JR Wheels a Concaver, vybírat tak můžete z velkého množství disků.

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Pro základní funkce, příjemné nakupování, analytické účely a případně i pro reklamní účely využíváme soubory cookies.

Souhlasím
Nastavení
Nesouhlasím