Dekontaminace laku

26. 07. 2022, 20:40

Proč je dekontaminace laku důležitá a co to vůbec znamená?

Dekontaminace laku je chemický nebo mechanický proces, díky kterému zbavíme lak od nečistot, které nejsou pouhým okem viditelné. Tyto nečistoty (kontamináty) mohou být pro lak velmi nebezpečné. Obvyklými kontamináty je hlavně polétavá rez a brzdový prach, zbytky asfaltu nebo lepidla, vodní skvrny a pod. Tyto nečistoty nelze odstranit bežným mytím a to ani tím nejsilnějším autošamponem.

Po dokončeném procesu dekontaminace je lak hladší a sytější. Takovýto hladký, čistý povrch je následně připraven pro aplikaci ochrany laku (vosk, sealant, keramika) nebo pro renovaci v případě poškození laku.

Dekontaminace může být chemická nebo mechanická.

Chemická dekontaminace laku je vůbec nejrozšířenější, šetrnější a méně časově náročná. K tomuto účelu jsou určeny konkrétní přípravky. Máme tedy chemii na odstranění polétavé rzi, speciální čističe na odstranění asfaltu a lepidla nebo odstraňovač vodního kamene.

Mechanická dekontaminace je tradiční clayování pomocí speciální modelíny, tzn. claye a za použití lubrikantu.

Koskou claye jezdíte přímočarými pohyby po laku. Vyčistíme tím mušky, ptačí trus i asfaltové tečky a vezme i ty nejodolnější nečistoty. Lak je po clayování dokonale hladký.

Jak postupovat?

Nejprve automobil umyjeme, abychom lak zbavili hrubých nečistot a bežných silničních nečistot. Jak správně umýt auto jsme si již řekli v našem článku na toto téma: Jak správně a důkladně umýt automobil.
K důkladnému umytí doporučujeme použít dekontaminační autošampon, který lak zbaví i starých vosků a pod.
nezapomeňte lak poté pořádně usušit pomocí sušícího ručníku.

Postup dekonatminace je jednoduchý. Začneme nejdříve tou chemickou částí.

1) Odstranění zbytků asfaltu a lepidla
Tento druh přípravků nazýváme slengově jako TAR. Tyto přípravky jsou většinou v tekuté formě a aplikují se pomocí rozprašovače.
Stačí rozprachem aplikovat na povrch. Pracujeme vždy na jedné straně vozu nebo po jednotlivých sekcích. Necháme na laku pár minut působit a opláchneme proudem vody. V případě silnější kontaminace si opatrně pomůžeme mikrovláknovou utěrkou, kterou namočíme do šampoonové vody.

2) Odstranění polétavé rzi
K odstranění těchto kontaminátů máme tzv. IRON. Aplikace je opět jednoduchá. Pomocí rozprašovače naneseme na znečištěný povrch a necháme několi minut působit. Výhoda IRONu je, že můžete vidět jeho účinky a to tak, že se přípravek při kontaktu s želzitými částicemi zabarvuje do fialové barvy. Čím více kontaminátů na povrchu je, tím větší bude reakce. Následně opět opláchneme proudem vody.

3) Clayování
Po skončení chemické dekontaminace můžeme pokračovat v mechanické dekontaminaci. Budeme potřebovat kostku claye a lubrikant. kostka claye může být nahrazena i speciální houbičkou nebo rukavicí, které jsou k tomuto účelu vhodné.
Kostkou claye jezdíme po laku rovnými tahy. Nevyvíjíme žádný tlak. Druhou rukou neustále lubrikujeme. Neustálá lubrikace je důležitá!
Pamatujte na pár důležitých věcí. Že při clayování musíme stále lubrikovat, netlačíme na clay a nejezdíme přes hrany. Když nám clay spadne na zem, již jej nepoužívejte. Nepoužívejte clay na již vyleštěný lak.

4) Závěrečné umytí
Po všech dokončených procesech dekontaminace automobil znovu umyjeme a usušíme.

A co dál?

Když máme lak vyčištěný, můžete se pustit do leštění laku, pokud je to potřeba. V případě, že je lak v perfektní kondici, můžete rovnou aplikovat ochranu laku v podobě vosku nebo sealantu.

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Pro základní funkce, příjemné nakupování, analytické účely a případně i pro reklamní účely využíváme soubory cookies.

Souhlasím
Nastavení
Nesouhlasím