Je keramický povlak odolný vůči poškrábání?

23. 04. 2022, 03:11

Keramické povlaky jsou úžasným produktem, obzvláště pokud jsou aplikovány správně, řádně udržovány a obsahují správnou rovnováhu přísad.

Je ale keramický povlak odolný proti poškrábání?

Rozhodně ne. Ať už někdo tvrdí cokoli, současné vyspělé technologie takové chování neumožňují. Možná jednoho dne v budoucnu, ale nejlepší keramické povlaky, které v současné době máme, poskytují ošetřenému povrchu odolnost proti poškrábání jen do jisté míry.

Je to díky své tvrdosti po "uzrání" Tato tvrdost byla změřena a klasifikována jako 9H. Níže si vysvětlíme, co to znamená. Nejprve se ale zbavíme obrovského omylu, který se šíří po internetu. Pokud jste provedli nebo budete provádět nějaký průzkum o hodnocení tvrdosti keramických povlaků, budete přesně vědět, co máme na mysli!

Konkrétně, pokud zkontrolujete, co znamená 9H, s největší pravděpodobností dostanete odpověď jako '9H je úroveň tvrdosti založená na Mohsově stupnici minerální tvrdosti.' To je velmi zavádějící a dovolte nám, abychom vám řekli proč, abyste o keramických nátěrech neměli špatnou představu. Konkrétně '9H' na Mohsově stupnici neexistuje!

Dejme si trošku historie. Mohsova stupnice byla vyvinuta německým mineralogem Frederichem Mohsem asi před 200 lety a my ji používáme od roku 1822 a používáme ji dodnes. Byla vytvořena pro měření tvrdosti (odolnosti proti řezání / poškrábání a odolnosti proti zlomení / vyštípnutí).

Takže například sklo najdete na Mohsově stupnici v 5. pořadí nejtvrdšího nerostu, zatímco diamant na Mohsově stupnicí zaujme nejtvrdší, 10. místo!

Nyní, když získáte tyto informace a přečtete si tabulku Mohsovy stupnice, můžete být přivedeni k přesvědčení (jako mnoho lidí), že keramické povlaky po vytvrzení mají hodnocení tvrdosti 9, což by byla tvrdost minerálu korund nebo safír.

Zatímco ve skutečnosti, pokud byste některý z nich použili k řezání nebo poškrábání keramického povlaku, kámen by pravděpodobně prořízl nejen keramický povlak, ale pravděpodobně také bezbarvý lak, vrstvu barvy, základní primer a prořízl by samotný kovový povrch.

To je důvod, proč jsou informace na internetu mylné a výrobci keramických povlaků o tom uvádějí nejednoznačné informace.
Při měření pomocí Mohsovy stupnice by keramický povlak ve skutečnosti získal hodnocení tvrdosti kolem 6 až 6,5, v závislosti na konkrétním produktu. Mimochodem, křemen má tvrdost na Mohsově stupnici 7.


Co tedy znamená 9H?

No, 9H je hodnocení tvrdosti založené na síle tuhy. Tato tabulka sahá od 10B (nejměkčí) po 10H (nejtvrdší) grafitové tuhy. Ano, ten grafit, materiál, ze kterého se získává grafen.
Tvrdost keramického povlaku můžeme změřit pomocí zařízení zvaného Elcometr (tloušťkoměr) a tuhy 9H. Tuhu pod úhlem 45 stupňů potáhneme po povrchu, který byl opatřen keramickým povlakem, a zkontrolujemeí, zda na něm nejsou škrábance.

Většina keramických povlaků má hodnocení tvrdosti tuhy 9H, zatímco některé tvrdí, že mají dokonce hodnocení 10H. Na Aliexpressu můžete dokonce zakoupit keramiku s hodnocením 12H :)

Nechápejte nás špatně, hodnota 6 až 6,5 na Mohsově stupnici pro tvrdost nebo hodnocení tuhy 9H je velmi působivá vzhledem k tomu, jak extrémně tenká je vrstva keramického povlaku. Je to nano-tenká ochranná vrstva, která ulpí na vrchní vrstvě bezbarvého laku vašeho vozu a přesto je schopna poskytovat tak působivé výsledky. Zabrání určitým škrábancům, které by obvykle narušily a poškodily průhledný lak, pokud by nebyl chráněn keramickým povlakem.

Obecně je zde tedy velký mýtus, že keramické nátěry jsou kouzelnou kapalinou, která je schopná dosáhnout takto extrémních výkonů. Keramický povlak je úžasná věc, ale není ani zdaleka odolný proti poškrábání.


Takže když budete mít auto opatřené keramickým povlakem, nebudete mít žádné škrábance ani jiné defekty na laku?

Na toto je také trochu složitější odpovědět. Je to jistě možné v závislosti na tom, jak udržujete keramický povlak. Velmi také záleží na jeho životnosti a na tom, jak se blíží svému maximu podle toho, co udává výrobce produktu.

Postupem času v důsledku UV záření, chemického poškození a času začne strukturální integrita selhávat, protože povlak pomalu ztrácí na svých účincích a degraduje. Všechny jeho vlastnosti začnou postupně slábnout až k úplnému selhání. Než se tak stane, doporučujeme povlak opravit nebo nanést nový povlak.

Při degradaci může povlak v některých oblastech ztratit hodnocení tvrdosti 9H, což může vést k poškození povlaku. Ale i přesto se bude snažit absorbovat poškození, které by jinak šlo rovnou na vrchní vrstvu laku nebo ještě hlouběji.

Fakt, že jsou keramické povlaky extrémně chemicky odolné (většinou od 2 do 12 pH), je pravdou. Auto ošetřené tímto způsobem je ochráněno před běžnými vlivy počasí, solí v zimním období a jakýmkoliv jiných chemikálíím, včetně kyselin. V tomto ohledu je nanopovlak dokonalý.


Jak reagují vosky a polymerové sealanty na škrábance?

Vůbec nijak. I když mají vosky a sealanty jisté výhody, bohužel kladou velmi malý až žádný odpor, pokud jde o mechanické poškození, ať už ve formě poškrábání a pod. Nemají téměř žádnou tvrdost, aby odolali fyzickému poškození.

 

Závěrem se tedy budeme opakovat, a vyvrátíme tvrzení, že "keramika" je nesmrtelná a odolná vůči poškrábání. Keramický povlak nemá trvdost 9H podle Mohsovy stupnice tvrdosti nerostů, nýbrž dle stupnice tvrdosti tuhy!

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Pro základní funkce, příjemné nakupování, analytické účely a případně i pro reklamní účely využíváme soubory cookies.

Souhlasím
Nastavení
Nesouhlasím