Detailingový slovník

29. 08. 2020, 01:40

Detailerův slovník

Profesinoální detaileři a automobiloví nadšenci z celého světa používají identický slang. Tato slova, názvy, fráze nebo pojmenování se používají v celém procesu péče o vůz počínaje mytím, přes dekontaminaci po korekce a následné nanášení ochrany laku.

Pojďme si vysvětlit pár pojmů a názvosloví, se kterými určitě přijdete v tomto oboru do styku.


Abrazivo: Částice obsažené většinou v korekčních pastách nebo leštěnkách, která má za úkol odstranit škrábance a jiné nedokonalosti laku.

Akrylát: Složka obsažená v produktech založených na bázi PTFE (Teflon). Většinou se jedná o tzv. sealanty, které se vyznačují vysokým leskem a dlouhotrvající ochranou laku.

AIO: All - In - One, multifunkční přípravek skrývající v sobě několik typů produktů. Většinou se jedná o čističe, korekční pasty a glazury v kombinaci s voskem, selantem a pod.

APC: All - Purpose - Cleaner, univerzální čistič většinou použitelný v exteriéru i interiéru vozu.  Tento produkt má všestranně použití, a lze jej tak opravdu použít na všechny typy povrchů.

Aplikátor: Pěnový nebo mikrovláknový "polštářek" do ruky k nanášení vosku, sealantu, dressingu a pod.

Backing plate: Unašeč. Odnímatelná plocha se suchým zipem, která drží leštící kotouč rotační nebo orbitální leštičky.

Beading: Perličkování, hydrofobní efekt, který se objeví v případě, že je aplikována ochranana laku správně.

Buffing: Technika používaná k odstranění zbytků vosku nebo sealantu.

Carnauba: Karnaubský vosk, přírodní složka nacházející se většinou v přípravcích s voskem. Dodá laku vysoký lesk a hydrofobitu.

Clay: Kostka claye, druh modelíny používající se při hloubkové dekontaminaci laku. Clay [:klej:] je používán v kombinaci s lubrikantem nebo detailerem.

Cleaner: Produkt s čistícími (někdy i odmašťovacími) vlastnostmi se schopností připravit povrch pro maximální spojení s voskem nebo sealantem.

Clear Coat: Průhledná a odolná vrstva barvy chránící před UV zářením, teplem a rozpouštědly.

Compound: Leštící pasta s účinnými abrazivy, která odstraní silné defekty laku.

Detailing: Anglický termín pro intenzivní čištění a renovaci automobilů a jejich částí. Je kladen velký důraz na detail!

Dry Aid: Většinou se jedná o přípravek ve spreji, který se aplikuje po pláchnutí karosérie vozu před samotným sušením za pomoci sušícího ručníku. Tyto přípravky pak snižují tření při sušení a zvyšují lesk laku.

Foam Gun / Foam Lance: Napěňovače, nádobky s bajonetem a adaptérem k napojení na něktéré typy tlakových myček. Ideální pro předmytí exteriéru automobilu pomocí tzv. aktivní pěny. První krok při odtrsanění hrubých nečistot..

Glaze: Glazura, unikátní produkt se schopností zahladit lehké škrábance, efektem mokrého vzhledu a zvýrazněním sytosti teplých barev laku. Obzvláště dá vyniknout červeným, žlutým a černě lakovaným automobilům.

Grit Guard: Speciální vložka, která se umístí na dno kbelíku. Její úkolem je zachytit hrubé nečistoty na dně kbelíku a snížit tak riziko poškrábání laku při mytí pomocí rukavice nebo houby.

Hologramy: Miniaturní škrábance na povrchu laku většinou způsobené nesprávným mytím. Tyto škrábance mohou být viditelné i po nevhodné aplikaci korekční nebo leštící pasty.

Kontamináty: Silniční nečistoty, oxidace a jiné znečištění, které jsou pevně spojeny s jakýmkoliv povrchem automobilu. Tyto okem mnohdy neviditelné nečistoty mohou být často odstraněny pomocí kostky Claye.

Leštěnka: Produkt s leštícími vlastnostmi.

Leštička: Přístroj pro leštění laku. Leštička může být rotační nebo orbitální.

Metoda 2 kbelíků: Bezpečná technika mytí. První kbelík je naplněn roztokem mycího prostředku (autošamponu) a vody a druhý kbelík čistou vodou pro máchání mycí rukavice nebo houby.

Mikrovlákno: Druh velice jemného vlákna, ze kterého je vyrobena většina detailingového přílsušenství. Obvykle to jsou mycí rukavice, sušící ručníky a nejščastěji utěrky různého typu s různou hustotou obsahu mikrovláken. Čím vyšší gramáž mikrovlákna na metr čtverečný (GSM), tím je úměrně zvýšena měkkost a hebkost produktu.

Orbitální leštička: Název odvozen od pohybu, který imituje přirozený pohyb ruky. Tyto leštičky produkují méně tepla a tím snižují riziko poškození laku ve srovnání s rotačními leštičkami.

Pad: Kotouč či podobné příslušenství k aplikaci různých povrchů. Z pravidla vyrobeno z mikrovlákna nebo pěny.

pH neutrální: Vlastnost produktu s vyváženým pH. Takový přípravek je bezpečné použít na jakýkoliv povrch automobilu a bez jakéhokoliv zapříčinění narušení případné voskové nebo keramické ochranné vrstvy laku.

Sealant: Produkt na bázi syntetických polymerů s dlouhotrvající ochranou.

Shampoo: Autošampon - mycí prostředek. Co více dodat :)

Swirls: Mikroškrábance obvykle kruhového tvaru.

Wash Mitt: Mycí rukavice, většinou vyrobená z mikrovláken nnebo z jehněčí vlny. Ideální pro mytí exteriéru vozu.

Waterspots: Vodní skvrny obecně způsobené nevhodnými technikami mytí.

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Pro základní funkce, příjemné nakupování, analytické účely a případně i pro reklamní účely využíváme soubory cookies.

Souhlasím
Nastavení
Nesouhlasím