Péče o matné laky a fólie

04. 05. 2020, 20:12

Každé auto bez ohledu na značku a stáří si zaslouží skvělou péči. Každý druh laku ale potřebuje něco trochu jiného. Jak se starat o matné barvy?

Péče o matné laky a fólie

Samolepky na autě už nefrčí. Místo toho jsou dnes velmi populární speciální laky a wrapové fólie. Hodně lidí si bohužel neuvědomuje, že jejich ochrana a péče se od klasického lesklého povrchu liší. Naprostým základem, kterého byste se měli držet:

  • na klasickou myčku zapomeňte,
  • pozor na použitou chemii a
  • vody se rozhodně nebojte.

Na co si dávat pozor?

Péče o matné laky a wrapové fólie se příliš neliší. Jediným skutečným rozdílem je to, že matný povrch při poškození nelze strojně odleštit. Fólie přitom opravit jde. Jednoduše se stáhne a aplikuje jiná.

  • Nebezpečný je hlavně ptačí trus, vodní kámen, hmyz a špatně použitá chemie. Základem je nenechat to zaschnout a co nejdřív vše opatrně vyčistit.

Ručně a s použitím správných přípravků

Ideální je ruční mytí, případně ruční bezkontaktní myčky. Zde ovšem musíte být opatrní na chemii, kterou používají. Vyhýbat byste se měli voskům a univerzálním šamponům, které často obsahují leštidla. Právě ty jdou ale do protikladu s tím, čeho chcete na svém autě docílit.

  • Toužíte-li po kompletní sadě na mytí, ochranu i údržbu wrapových fólií i matných povrchů, potom Meguiar's Ultimate Wrap Kit pro vás bude to pravé. Pokud máte zájem o skutečně speciální produkty, můžete se spolehnout na Chemical Guys Wrap Detailer při čištění a impregnaci, anebo na Chemical Guys Kit vybraných produktů pro matné laky.

Obecný tip

Nemáte-li možnost umýt si vůz doma, tak se soustřeďte především na PH neutrální šampony bez leštidel a vosků. V případě, že použijete špatný přípravek, můžete si poničit povrch auta. Potom vás bude čekat buď výměna, anebo přelakování celé karoserie. Po umytí nezapomínejte na důkladné vysušení pomocí ručníků a utěrek z mikrovláken.

Ochrana proti UV záření a vodě

Díky tomu, že je tato úprava karoserií čím dál oblíbenější, výrobci kosmetiky přišli i se speciálním voskem. Ten je jednou z možností ochrany. Jinak se ale spolehněte na produkty na bázi křemíku. Označené bývají jako keramická ochrana či keramika.

Komentáře1

28. 09. 2022, 09:51:24
lAqRwUik - odpovědět
1

Pro základní funkce, příjemné nakupování, analytické účely a případně i pro reklamní účely využíváme soubory cookies.

Souhlasím
Nastavení
Nesouhlasím